Exclusive Beats For Sale

FWP - No Respect

FWP - Send You An Angel

FWP - Twerk Out

FWP - Ken Ho

FWP - Natural Powers

FWP - Dance With Me

mixing-mastering-exclusive-beats-for-sale

 

Buy-Exclusive-Rap-Beats-For-Sale

 

Online Beats Blog

Best Deals

Marketing Package2

Mixing Package 2

Een Blik Op De Muziek Industrie

De muziek sector is een enorme sector met vele bedrijven die meewerken aan het realiseren, dan wel promoten en het verwerven van inkomens voor de mensen werkzaam in deze sector.

De bedrijfskolom binnen de muzieksector. We komen in deze sector platenmaatschappijen tegen die worden onderscheiden in twee typpen, namelijk: major labels, en indipendant labels. Deze twee typpen verschillen erg van elkaar en worden besproken in het volgende deel. Labels hebben verschillende afdelingen die zich bezighouden met het ontwikkelen, de marketing en de verkoop van het eindproduct.

Naast de labels bestaan er ook andere organisaties die deel uitmaken van de muziek sector. In grote lijnen Deze zien deze bedrijven er op toe dat de rechtmatige eigenaar van de auteursrechten zijn deel van de inkomsten krijgt waar hij recht op heeft. In nederland hebben we voor deze werkzaamheden Buma/Stemra, en Sena.

In de volgende hoofdstukken bekijken we het onstaan en het hele productie proces van het eindproduct: muziek. We bekijken de andere werkzaamheden van de labels namelijk de marketing en de sales afdelingen. Tot slot bekijken we de geldstroom van het product muziek en natuurlijk de daarbijhorende bedrijven. Als richtlijn word de onderstaande bedrijfskolom gebruikt.
Bedrijfs Kolom Muziek

Binnen deze bedrijfskolom onderscheiden we weer andere kolommen die dieper op bijv. het productie proces ingaan.
Het bovenste figuur laat de bedrijfskolom van de muziek industrie zien. De zwarte lijn representeerd de verschillende connecties binnen de bedrijfskolom, de grijze lijn vertegenwoordigt de royaltie stromen die rondgaan binnen de muziek industrie.

De bedrijfskolom van de muziekindustrie gaat via de volgende volgorde. Platenlabels maken via muziek uitgeverijen gebruik van componisten en muziekstukken van artiesten en bands. Ook producers zijn van buitenaf op te roepen en werken samen met de desbtreffende band. Al deze taken komen samen en worden tot een geheel project opgebouwd waarna er een muziek productie onstaat, vaak in de vorm van een single, of een album. Na het maken van de mastercopy gaat het naar de fabriek en word er een grote oplage van gedrukt, die gereed zijn voor de verkoop via diverse distributeurs waarna het bij de retail en daarin opgenomen muziek speciaalzaken beland. Hier kan de consument terrecht om de muziek op cd te kopen. Ook kan de consument via verscheidene online retailers muziek verkrijgen. Vanaf de platen label gaat er ook een stroom direct naar de radio. De betaling hiervan gebeurt via royalties. Ook binnen de andere kanalen is er sprake van deze royalties. Buma/Stemra en Sena zien er op toe dat elk persoon betrokken bij de productie zijn rechtmatige betaling ontvangt dmv. de royalties.

Retail

Retailzaken worden in vele gevallen bereikt door de muzieklabels zelf. De afdeling sales & promotions van het desbetreffende label zorgt dat nieuwe cd’s of compilatie cd’s in zoveel mogelijk schappen komen te liggen. De afdeling sales & promotions legt connecties met bedrijven als de free recordshop, de muziek speciaalzaak Plato, en andere concerns zoals de mediamarkt, saturn, en warenhuizen die over een muziekafdeling beschikken.

Een andere manier hoe albums bij de retail terrecht komen is via distributeurs. Vaak zijn grote distributeurs al in de bedrijfskolom opgenomen van de grote labels en is een nauwe samenwerking reeds een feit. Maar artiesten kunnen zelf ook altijd een deal sluiten met distributeurs zodat de albums bij de retail terrecht komt.

De retail is dus een belangrijke factor in de bedrijfskolom van de muziek industrie die zeker niet vergeten mag worden. De retail speelt nog steeds een rol in de winst die albums opleveren, hoewel dit niet zoveel meer is als voorheen, voordat downloaden de kroon had gespannen.

Online Retail

Naast downloaden heeft zich de afgelopen jaren ook een steiging voorgedaan betreft de relatie tussen muziek en internet. Een andere manier van verkopen dan de normale hedendaagse retaillers zijn namelijk de online retaillers.

Er zijn een aantal verdienmodellen die van toepassing zijn op de internettak van deze bedrijfskolom. De eerste die we onderscheiden is de normale verkoop via bijv. Itunes van moederbedrijf Apple. Via Itunes kan de consument losse nummers van hun favoriete artiest kopen voor slechts 69 cent tot 1.26,- ook zijn hele albums te verkrijgen via Itunes.

Een ander verdien model voor de internet retail is de p2p streaming van muziek. Een bekend bedrijf die zich hier mee bezighoudt is het bedrijf Spotify via dit kanaal kan de consument een nummer 3 maal gratis afspelen, daarna is er de mogelijkheid om het nummer te kopen via dezelfde weg als bij Itunes.

Tot slot bestaat er nog de mogelijk een nummer via Youtube beschikbaar te stellen voor de consument. Deze manier loopt ietwat anders dan de verkoop zoals bij Itunes en Spotify. Via youtube worden de nummers gratis aangeboden, men kan het nummer van de server van youtube streamen en er vervolgens naar luisteren. Het verdienmodel wat hier op inspeeld gaat via inkomsten die verworven worden door reclames die, voordat de luisteraar het nummer mag luisteren te zien krijgt.

Radio

Na het voltooien van de productie van een single gaat het zo snel mogelijk naar de radio. Hier wordt het bekend bij de consumenten, en komen vaak de eerste verdiensten vandaan. De geldstroom van de radio naar artiesten loopt geheel via royalties. Voor elke airplay verdient de rechtmatige eigenaar van de auteursrechten en de naburige rechten zijn percentage van de winst. Voorbeelden van populaire radio stations zijn radio 538 en Q-Music. Elk radiostation heeft zijn eigen sound, waar de consument voor kan kiezen. Afhankelijk van het radio station en zijn de luisteraars wordt er een keus gemaakt welke nummers er opgenomen worden in de playlists. De bovenstaande feiten maken radiostations zijn een belangrijke schakel in de bedrijfskolom en dan vooral betreft de promotie van de artiesten en hun singles, en natuurlijk niet te vergeten vaak de eerste inkomsten en indicatie van populairiteit binnen de desbetreffende chart waar de artiest zich in bevind.

Om de nummers die op de radio afgespeeld worden terug te halen of te herkennen zijn een aantal interessante innovaties gedaan. Voor de luisteraars van diverse radio stations zijn playlists terug te kijken met daarin de titel en de artiesten die afgespeeld zijn over de gehele dag. Een van deze pagina’s is wathoorik.nl. hier kan men waarnemen welk nummer er nu afgespeeld word op elk populaire FM radio station.

Buma Stemra

Het volgende bedrijven die we bespreken zijn Buma, Stemra en Sena. Deze bedrijven zijn van groot belang binnen de bedrijfskolom van de muziek industrie. Buma, Stemra en Sena controleren namelijk de auteursrechten van muziekproducties, en zorgen er vervolgens voor er dat de rechtmatige eigenaar van de auteursrechten het afgesproken deel van de inkomsten ontvangt. Om dit wereldwij te kunnen bieden werken Buma, Stemra en Sena samen met zuster organisaties in het buitenland bijvoorbeeld het Belgische SABAM. Via dit complexe netwerk word wereldwijd voor elke artiest gelet op de auteursrechten en naburige rechten die op het desbtreffende werk rusten.

Omdat er veel verschillende wetten en rechten van toepassing zijn op de werken en de uitvoering ervan door artiesten richtten Buma, Stemra, en Sena zich elk op hun eigen deel.

Bij Buma staat het auteursrecht centraal. Auteursrecht ligt op het beginsel van een muziek productie. Componisten en Songwriters krijgen het rechtmatige deel van de inkomsten verschaft door Buma Stemra.

Naast Buma en Stemra hebben we nog Sena, werkzaamheden van Sena gaan over de vergoeding van de naburige rechten. Naburige rechten volgen na het auteursrecht. Auteursrecht ligt zoals eerder vermeld bij de bedenker van een muziekstuk, en naburig recht ligt bij de uitvoerende artiesten die daarbij soms gebruik maakt van het al eerder gemaakte stuk waar auteursrecht op ligt.

Muziek Uitgeverijen

De beschrijving van Penseel noemt muziekuitgeverijen een soort makelaars in de muziek industrie. Dit is zo omdat zij beschikken over een groot arsenaal aan reeds geschreven muziekstukken door bands en componisten. De muziek uitgeverij is daarom een belangrijke danwel handige schakel in de bedrijfskolom van de muziek industrie. Simpelweg zijn de uitgevers een verzamelpunt voor muziekstukken. Ze beschikken vaak over een grote catalogus met daarin de verschillende stukken en zorgen er voor dat artiesten die zelf hun nummers niet schrijven aanspraak kunnen maken daar op. Zowel in vocale stukken, als instrumentale stukken. Een andere taak van de uitgevers is het vertegenwoordigen van de componisten en artiesten die aangesloten zijn bij de uitgever. Dit doen de uitgevers bijvoorbeeld door de gevestigde connecties met andere afnemers van muziek, hierbij denken we niet aan de hedendaagse consumenten maar aan grotere klanten zoals bijvoorbeeld film producenten, reclame bureaus en bijv. theater producenten.

Platenlabels

Platenlabels zijn het centrale eiland binnen de bedrijfskolom van de muziek industrie. Ze verzorgen deals met interessante artiesten die de consument wat te bieden zouden hebben. Of creeeren artiesten voor een publiek zoals bijvoorbeeld de in het begin van de 21e eeuw populaire Pussycatdolls, of de nog wel bekendere backstreetboys en Spicegirls.

Na een deal te hebben met een artiest worden diverse faculiteiten gearrangeerd voor de artiesten. Afhankelijk van de deal voeren artiesten werkzaamheden uit voor de artiesten met als tegemoedkoming percentages van de omzet e.d. in het contract besproken factoren.

Major- en independant labels

Onder het begrip platenlabels word tussen de volgende twee soorten onderscheid gemaakt, namelijk major labels, en independent labels. Het zijn beiden platenlabels, alleen de werkzaamheden en de distributie kanalen e.d. zitten grote verschillen. In de volgende paragraaf worden de verschillen duidelijk op een rijtje gezet, en volgen enkele voorbeelden van zowel major- als independent labels.

Major labels

Major labels zijn er met betrekking tot de hoeveelheid er van zeer schaars. Het gene wat deze labels het woord ‘’major’’ verleend ligt dan ook bij de omvang van de distributiekanalen en de verschillende afdelingen die opgenomen zijn in de samenwerking met deze labels.

Major labels zijn de grootste labels die we ter wereld kennen. In totaal hebben we er slechts vier, dit zijn namelijk: Sony BMG, Universal Music, EMI Music, en ten slotte Warner music. Major labels zijn goed voor ruim 70% van de wereldwijde muziek markt. Onder een Major label zijn vaak nog kleinere rand organisaties zoals eerder benoemd. Dezen richtten zich bijv. op slechts een genre van de muziek. Een erg bekend voorbeeld hiervan is de motown tak die van oorsprong onder Universal valt.

In tegenstelling tot independent labels, hebben major’s vaak een aantal takken, zoals het hiervoor benoemde voorbeeld van Motown binnen de major, Universal. Binnen de majors zijn vaak een aantal moeder en productie bedrijven opgenomen die zich elk specialiseren. Het moeder bedrijf zorgt voor alle marketing gerelateerde zaken en de productie bedrijf wat zelfs vaak onder het moeder bedrijf valt zorgt dan voor de opnamen van de desbtereffende artiesten, waar die disivie dan ook gespecialiseerd is op gebied van het genre.

Independent labels

Independent labels zijn zoals het woord al zegt: onafhankelijk. Dit betekend dus ten opzichtte van de major labels, dat de independent labels het gehele distributie kanaal zelf in handen heeft. Independents zorgen zelf voor de productie en distributie van de muziek. In sommige kleine gevallen worden bepaalde taken zoals marketing door een major label gedaan.
Independents zijn dus vrijer in hun doen en laten betreft de productie, distributie en marketing dan major labels, maar het budget is wel een stuk kleiner dan wat de majors tot hun beschikking hebben.

Afdelingen binnen een platenlabel

Platenlabels zijn in de hoofdzaak opgebouwd uit drie afdelingen. De A&R, de marketing, en de sales afdeling. De verschillende afdelingen hebben elk hen eigen taken.

Het ontwikkelings proces van een album.

In dit hoofdstuk gaan we kijken naar de productie weg die komt kijken bij de realisatie van een album. Ook laat dit hoofdstuk schematisch zien door middel van een bedrijfskolom hoe dit hele proces in zijn werking gaat en komen de diverse stappen binnen dit proces aan bod.Het bovenstaande schema geeft een beeld van de diverse stappen die de artiest en A&R manager ondergaan bij de realisatie van een album. Vanaf de A&R afdeling tot aan de CD-productie komen vele belangrijke zaken aan bod. Zaken als de contracten maar ook het gehele studio opname proces worden per stap toegelicht in het komende hoofdstuk.
De A&R afdeling.

De productie van een afdeling begint al in een vroeg stadium op de A&R (artist & reportoire) afdeling van het betreffende label. Deze afdeling zoals besproken in hoofdstuk.(kk) zorgt voor getalenteerde nieuwe artiesten die mogelijk door kunnen breken. Het komt soms ook voor de een artiest reeds bekend is bij het label maar er een nieuwe weg voor hem wordt uitgestippeld met wellicht uiteindelijk een interessanter einproduct voor de consument. Deze bezigheden vinden we terug in hoofdstuk (aa) en vormen de basis van het realiseren van een album. Want zonder artiest geen album.

De overeenkomst tussen artiest en label. 

Als er een juiste artiest met een goed repoirtoire gevonden is moeten er gediscussieerd worden over een dergelijk contract tussen het label en de artiest, dit zijn contracten waarin vele zaken aan bod komen. De diverse contracten bespreken de rechten en verplichtingen die de artiest en het label tegenover elkaar hebben. We onderscheiden de volgende contracten:

1- Artiestencontract
2- Licentie contract
3- Master purchase contract
4- Verkoop en distributie contract
5- Merchandising contract

Artiesten begeleiding en repertoire

Na het realiseren van duidelijk afspraken tussen het label en de artiest op papier, komen we bij het volgende belangrijke aspect van het productie proces. Dit is de de begeleiding van de artiest en het repertoire. Vaak sluit de artiest nog niet geheel aan op de wensen van het label, betreft zaken als het geven van shows, maar ook de kleding en het imago wat het label wil dat de artiest over geeft naar het publiek. Deze artiesten worden eerst begeleid door het label. Zij worden klaargestoomd voor de optredens, het album en worden kritisch bekeken door het personeel op de A&R afdeling.

In sommige gevallen moet er nog wat bijgespijkerd worden aan het repertoire van de desbetreffende artiest. In dat geval komt een ander belangrijk bedrijf uit de muziek sector aan bod: de zogenaamde muziekuitgeverij in het vak ook wel beschreven als publishingmaatschappijen. Er worden nieuwe tracks voor de artiest opgezocht zowel bestaande als nummers die speciaal gemaakt worden voor de artiest en het bijhorende imago en publiek.

De voorbereidende fasen voor de opnamen

Nadat de artiest opgebouwd is door het label, beschikt over het juiste repertoire en klaar is voor de opnamen worden verscheidene zaken aan het licht gebracht. Binnen de voorbereidende fase van de opnamen wordt gekeken naar de producers die het beste aansluiten bij de artiest en het gewenste eindresultaat. Ook eventuele Featering tracks van het album en de artiest die daarvoor gewenst is worden besproken. Ook het repertoire waarop de opnames van toepassing zijn komt nogmaals helder aan bod. Kortom wordt er in dit stadium gekeken naar de ideale (muzikale) vormgeving van het album en de daarbijhorende zaken zoals de producers en studio engineers.

De opname van het album

Alles is voorbereid en de artiest en desbetreffende producers en studio engineers zijn klaar voor het opname proces van het album.
In deze fase word het album opgenomen wat op diverse manier kan gebeuren waarin genre en omvang van de band een grote rol spelen. De opnames kunnen live gebeuren waarbij de microfoons zo zijn opgesteld dat alle partijen ineenkeer opgenomen worden. Maar ook los van elkaar.

Bij live opnames wordt zoals eerder gemeld alles tegelijk opgenomen, dit neemt een groot nadeel met zich mee namelijk de feedback. Het is namelijk niet te voorkomen dat de andere partijen er zacht doorheen te horen zijn.
De standaard regeling binnen opnemen maar ook het afmixen en masteren begint bij de bas en de drums, vanaf de opname van die twee instrumenten worden de andere instrumenten en bijhorende opnames gerangschikt op volgorde van de toonaangevendheid. De instrumenten die het belangrijkst zijn voor de ‘’sound’’ van de track worden als eerste opgenomen en afgemixt tot de minder belangrijkere instrumenten in de track.

De instrumenten worden opgenomen in losse sporen. Een spoor is bijvoorbeeld de bas. De drums worden vaak benoemd als een spoor maar bestaat uit verscheidene sporen, de meest simpele vorm is een die bestaat uit bijv. de kickdrum, de snare, en de hi-hat.

Het mix- en masterproces

Na de opname sessies van het album en bijhorende tracks word er gekeken naar het droge resultaat dit komt neer op het ongemixte en ongemasterde resultaat van de studio opnamen. Als alle partijen na de opnames tevreden zijn over het resultaat komen we bij de mix en master processen. Deze staan centraal bij het realiseren van een hoge geluidskwaliteit zodat de sound over elke installatie overkomt zoals het bedoelt is door de producers en artiesten.

Het afmixen houdt in dat de opnames bewerkt worden met speciale studio hardware en software zodat er een mooie sound van het album en de tracks daarop worden gerealiseerd. Als dit klaar is kunnen de indivdiuele sporen van de track worden gemastered, en als dat gebeurd is kunnen de tracks op het album ten opzichtte van elkaar worden gemastered. Dit houdt in dat tracks en sporen de juiste volume krijgen ten opzichtte van elkaar. Als dit alles afgerond is en op volgorde van de tracklist staat. Wordt er een digitale ISRC code toegevoegd die hulp bied aan bedrijven als buma/stemra bij de identificatie van de tracks, wat niet geheel onbelangrijk is bij de werkzaamheden van deze bedrijven.

Het eindproduct

Na de opnames en de afronding daarvan is er een album gerealiseerd. Het probleem is dat dit slechts een cd is waarvan de cover en het boekje nog ontworpen moet worden. De cover en al het bijhorende artwork van het album worden gemaakt en gebasseerd op het over te brengen imago. Nadat dit gebeurd is kunnen de tracks op het album plus de cover en ander artwork naar de fabriek gestuurd worden en wordt een grote oplage van deze albums gedrukt die daarna klaarliggen voor de volgende afdelingen namelijk de marketing & promotie en de afdeling sales & distributie, die het verkopen en marketeren van het album voor zich nemen