Exclusive Beats For Sale

FWP - No Respect

FWP - Send You An Angel

FWP - Twerk Out

FWP - Ken Ho

FWP - Natural Powers

FWP - Dance With Me

mixing-mastering-exclusive-beats-for-sale

 

Buy-Exclusive-Rap-Beats-For-Sale

 

Online Beats Blog

Best Deals

Marketing Package2

Mixing Package 2

De Definitie van Mono & Stereo Signalen

 

mono-stereoNog altijd is het voor mensen onduidelijk wat nou 'precies' een mono en wat nou precies een stereo signaal is.
 

Mono Signaal
Een mono signaal is een signaal dat opgenomen is vanuit 1 bron. Zoals vocalen of een gitaar opname, met de jack plug in 1 ingang van een mixer of geluidskaart.

 

Stereo Signaal
Een stereo signaal zijn twee mono signalen tegelijk opgenomen met de intentie twee diverse posities in ‘’de stereo mix’’ te hebben bijv. een viool speler met een microfoon zeer dichtbijgeplaatst, een op het podium en een verder weg van het podium.

 

Als je luister naar twee speakers die beiden verschillende signalen afspelen luister je naar een stereo signaal. Als je luistert naar twee of meer boxen zoals in een supermarkt; een AM radio in de auto, luister je naar een mono signaal.

De boxen waar je naar luistert zijn voor 99% stereo, dat is ‘’de stereo playback’’ Waar je naar luistert zijn een combinatie van mono en stereo opnames.

Aan het werk met Mono & Stereo signalen

De vocalen die je opneemt zijn grotendeels mono signalen tenzij je meerdere microfoons hebt geplaatst om je vocalen mee op te nemen. Je vocalen twee keer aanmaken vanuit dezelfde file en links en rechts pannen maakt het signaal dan ook niet stereo, het maakt het volume wel luider maar het is dus geen stereo signaal.

 

Hetzelfde geld voor opnames met de gitaar. Een gitaar is een mono bron, als je daar twee microfoons opstelt en wijd van elkaar zet, dan maakt dit geen stereo bron. Je kan wel een microfoon bij de versterker zetten, een bij de snaren en een verderop in het opname hok om de kamer akoestiek om kaart te brengen.

Wat stereo is moet je stereo laten, zoals je drum overheads, daar is een links signaal en een rechts signaal wat samen een stereo beeld creëert van de drumpartij. Als je van een mono signaal stereo gaat proberen te maken dan is dit een zeer zware klus, en moet je echt weten wat je aan het doen bent anders gaat de kwaliteit van je track zwaar achteruit.

Als je dit toch wil doen kan je een zelfde gitaar partij nog een keer spelen en hem helemaal rechts of links pannen. Maar denk er om, dan heb je een stereo beeld gemaakt vanuit een mono signaal.